Louise Warme

Arbetsmarknaden för läkare är bred

”Som läkare vill man vara med och bidra. I min nuvarande roll gör jag också mitt för samhällsnyttan och på sikt förhoppningsvis till hela Sveriges utveckling”, säger Louise Warme.

Precis innanför dörren till riskkapitalbolaget Almi Invests kontor i Stockholm står en vit enhörning i plast. Det är en present från ett par av de företag som man har investerat i och som nu tillhör den exklusiva skaran enhörningsföretag. Det vill säga företag som är värderade till en miljard dollar eller mer.

Så stora blir förstås inte merparten av bolagen man investerar i, men det man letar efter är företag med potential att växa med ny innovativ teknik.

”Barnneurolog var ett alternativt liv som inte blev av. Men jag tror inte på att ångra sig”.

Läkarutbildade Louise Warme hjälper innovatörer att bli framgångsrika företagare. Som Investment Manager är det hennes jobb att hitta lovande startups.

Framgången mäts inte främst i pengar, utan i hur många arbetstillfällen vi skapar. Även om det alltid hänger ihop. Därför letar vi efter startups med spännande ny teknik, skalbarhet och riktigt bra team, säger Louise Warme.

Vi sätter oss i sammanträdesrummet med glasväggar och en hisnande utsikt över centrala Stockholm med Hötorgsskraporna i fokus. Överblick är också en viktig ingrediens i Louise Warmes jobb.

Läs mer: Läkares arbetsmarknad förändras – det måste även regionerna göra

Omvärldsbevakning är A och O om man ska förstå vilka bolag som har potential. Det gäller att ha koll på allt från nya EU-direktiv och aktuell forskning till den svenska regeringens satsningar och i vilken riktning samhället i stort rör sig.

Stor nytta av sin läkarutbildning

Hennes specialitet är bolag inom Life science, det vill säga affärsidéer inom e-hälsa, läkemedel, medicinteknik och diagnostisk. Hon säger själv att hon har stor nytta av sin läkarutbildning.

– Det är viktigt att förstå hur idén kan appliceras på den kliniska vardagen, eftersom det är så många flöden i vården och som inte alltid är raka. En kollega som är ingenjör brukar säga, ”det här är logiskt”. Då brukar jag säga, ”det är logiskt, men så fungerar det inte i praktiken”, säger Louise Warme.

Hon är på plats i Stockholm för ett möte, men arbetar till vardags för Almi Invest i Göteborg, vars affärsområde inkluderar Västra Götaland och Halland. Varje år kommer 160–200 företag bara till Göteborgskontoret och presenterar sina startups för att få riskkapital.

”Det är viktigt att regionerna förstår att uppskatta de här kvaliteterna hos läkare och satsar på att skapa en dräglig arbetsmiljö”.

På frågan om vardagen på kontoret går att likna vid tv-serien Draknästet skrattar hon först.

– Båda ja och nej. Bolagen får komma till oss och göra sin ”pitch”, så långt stämmer det. Men i serien sker hela förhandlingen i studion och avgörs på några minuter. För oss är det en mycket längre process innan vi slutligen bestämmer oss. Och den stora nyttan gör vi efteråt när vi sitter med i styrelsen och hjälper till att utveckla bolagen.

Läkares kompetens efterfrågas inom flera sektorer

Även här tycker Louise Warme att hon har nytta av sin läkarbakgrund. Hon är van vid att snabbt ta till sig komplicerad information.

– Det är en profil som gäller för oss läkare generellt. Vi är pålästa, lösningsorienterade och handlingskraftiga, vilket gör läkare till uppskattade medarbetare på många arbetsplatser. Det är en global trend att yrkeskategorier blandas på ett nytt sätt. Tidigare har läkare inte riktigt varit med på det tåget. Nu får vi också vara med. Läkares kompetens efterfrågas inom flera sektorer.

Läs mer: ”Lojala läkare garant för en trygg vård”

Det är ytterligare ett par av hennes gamla kursare som arbetar på konsult- eller läkemedelsbolag. Att merparten av vännerna från läkarlinjen väljer att stanna kvar inom regionerna tror hon bland annat beror på att många läkare är engagerade och lojala.

”Läkare är engagerade och lojala, det är beundransvärda och eftertraktade egenskaper”.

– Det är en beundransvärd egenskap. Många läkare i min närhet uppskattar verkligen arbetet med sina kolleger och säger att det är mötet med patienter som gör deras dag. Det är viktigt att regionerna förstår att uppskatta de här kvaliteterna och satsar på att skapa en dräglig arbetsmiljö, säger Louise Warme och fortsätter:

– Jag ser ett generationsskifte i attityden. Tidigare sa man ”jag är läkare”. I dag säger man ”jag jobbar som läkare”. I dag orkar man inte leva sitt yrke på samma sätt. Läkare behöver känna sig sedda och veta att de är uppskattade på jobbet.

Anställningsstopp inför ST öppnade en alternativ karriärväg

Hon skulle själv gärna se ett närmare samarbete mellan Life science-branschen och regionerna för att snabbare få in innovationer i sjukvården.

– Det behövs fler läkare som både arbetar kliniskt och tar fram nya lösningar. Det är ju något som går alldeles utmärkt att kombinera. Då tror jag utvecklingen skulle gå mycket snabbare, vilket skulle vara bra för Sverige på längre sikt.

Läs mer: Regionerna är inte längre den självklara karriärvägen

Louise Warme märker också en växande innovationskraft som kommer från patienter och från patientorganisationer.

– Det kommer en stark drivkraft från ”spetspatienter” och deras anhöriga som själva vill ta fram och driva på nya lösningar. Det tycker jag är en jättespännande utveckling eftersom det blir en ny spelare som initialt ligger utanför den landstingspolitiska arenan. Många digitala lösningar utvecklas idag utanför sjukvården och storbolagen, säger hon.

Från början hade Louise Warme inte alls tänkt sig att jobba med innovationer, utan bli barnneurolog. Men här spelar kanske hennes tävlingsinstinkt från tiden som elitidrottare in. Hon har varit stavhoppare i juniorlandslaget och har bland annat vunnit junior-SM.

”Det är en global trend att yrkeskategorier blandas på ett nytt sätt. Läkare har inte riktigt varit med på det tåget”.

– Det här var i början av 2000-talet då Sverige var stora inom friidrott med Kajsa Bergkvist, Christian Olsson, Stefan Holm och Carolina Klüft. Det var en väldigt bra stämning i laget och det var då jag bestämde mig för att jag ville jobba med kroppen. Jag valde mellan läkare och sjukgymnast.

Läs mer: Regionerna måste stärka sitt förtroende som arbetsgivare

Louise Warme berättar att hennes familj blev förvånade över hennes yrkesval eftersom det inte finns några läkare i släkten.

– Jag minns att min pappa sa att läkare kanske passar bra eftersom du skriver väldigt oläsligt.

Men på grund av anställningsstopp när hon sökte ST-tjänst blev det i stället ett Fellowship i Klinisk Innovation vid Kungliga tekniska högskolan. Och på den vägen är det.

– Jag tror inte på att ångra sig. Barnneurolog var ett alternativt liv som inte blev av. Jag får se så otroligt många spännande bolag och träffa kreativa och drivna människor. Allt från lite tokiga idéer till de bästa i Sverige inom AI. I dag känns det inte aktuellt att lämna den här världen, avslutar hon.

Carina Järvenhag

6 av 10 läkare längtar bort

Risk för exitspiral. En undersökning från Läkarförbundet visar att 6 av 10 läkare överväger att byta arbetsplats, gå ned i arbetstid eller helt lämna läkaryrket, på grund av arbetsbelastningen. Undersökningen visar också att 1 av 7 läkare varje vecka tvingas skicka hem patienter som borde ha lagts in på grund av vårdplatsbrist.

arrow_forward Läs vår rapport: Läkares arbetsmiljö