Trygg vård skapas genom goda arbetsvillkor

Intervjun med tre underläkare som nyligen publicerades på Trygg vård berörde mig djupt, men jag kan tyvärr inte säga att jag är förvånad.

Underläkares villkor lyfts sällan i media och få känner till hur det verkligen ser ut. Hot om dåliga meriter inför AT-ansökan gör att väldigt få unga läkare vågar uttala sig, samtidigt som deras situation verkligen måste upp på bordet.

Läs mer: Underläkare till storms mot sjukt system

Nu ska jag berätta om tre tillfällen som öppnade mina ögon.

På ett årsmöte i januari för ett par år sedan.

Avgående ordförande trillar in ett par minuter för sent, ursäktar sig med att en patient blev dålig på avdelningen. Hen är nyexaminerad, och på sitt första vikariat som underläkare på en kirurgavdelning i Stockholm. Hen har inte sovit på hela natten under sin jour. Nyfiket frågar jag i kaffepausen hur nya jobbet gått hittills.

Jag går då termin 4 på läkarprogrammet, och vill insupa alla historier om galna traumafall och långa operationer. Hen suckar och berättar om en arbetsvecka som aldrig går under 65 timmar.

Om att hen jobbar övertid ofrivilligt, då chefen beordrat detta på grund av “för lite personal”. Om en verksamhetschef som säger att all övertid ska tas ut i kompledighet. En kompledighet som hen i praktiken aldrig får ta ut, på grund av tidigare nämnda beordran.

En kompledighet som kommer raderas ur systemet om 6 månader, trots att den inte hunnit tas ut än. “Det finns inte tid att vara ledig.”

Det var mitt första möte med arbetsbelastningen som underläkare.

På en bar på Gotland i somras

Jag sitter med ett gäng läkarstudenter som för första gången fått sommarvikariera som underläkare.

De har nyss gått klart termin 9. De berättar om hur roliga deras överläkare är när de ringer mitt på natten för att få hjälp med en svår patient. Hur en del bara vill hitta ursäkter för att få komma in, och hur andra vill hitta alla ursäkter att fortsätta sin bakjour hemma. “Varför frågar ni inte nån läkare på plats bara?”, frågar jag.

De tittar på mig oförstående. Tar en till klunk av ölen. “Vi är ju läkaren på plats” skrattar de lite nervöst. Mina läkarstudentvänner, som inte ens har en examen, än mindre legitimation, går alltså ensamma nattjourer. Jag tittar ner i knät, och skäms över min uppenbart naiva fråga.

Det var mitt första möte med ansvaret som sommarvikarierande underläkare.

På en konferens i mellansverige för några veckor sedan

Jag får ett samtal från en facklig kollega och läkarstudent, som berättar om att en vän till en vän till hen undrar om OB gäller efter 17 eller 19? Jag vet inte riktigt, men undrar lite varför frågan ställs, och vem det gäller.

Vännens vän vill vara anonym, av rädsla att förlora sitt underläkarvikariat och då inte kunna få en AT i tid. “Ja, för hen tjänar ju bara 120 kronor i timmen, och får nu ingen OB alls förrän jouravtalet drar igång vid 21” säger min kollega i telefonen. Jag är tyst ett par sekunder, och min snabbtänka kollega fyller i luckorna i mina tankar.

“Ja, det är drygt 19 000 i månaden.” “Var jobbar hen?” “I Västra Götaland, som underläkare på psyk” får jag till svar. Det slår mig att jag tjänade mer som undersköterska på BB för en sommar sedan.

Det var ett av mina första möten med den låga lönen som underläkare.

Som så ofta när en får höra något jobbigt önskar jag att inget att detta vore sant. Men allt detta återspeglar sig i statistiken, såklart. Alla vet att läkare jobbar mycket. Det behöver knappast källhänvisas.

Men det finns en bild av att vi tjänar jättebra, och har massa stöd. Så är inte fallet. Oftare och oftare får jag som fackligt förtroendevald mejl och samtal om löner runt eller under 20 000 i månaden.

Läs mer: Läkare ska orka ett helt yrkesliv

45 procent av underläkarna får inte tillräcklig handledning och stöd för att bedriva en patientsäker vård, uppger de i enkäter. Det är nästan hälften. Hur ska vi kunna hålla igång tills vi är 67 om vi har så här dåliga förutsättningar såhär tidigt i karriären?

Hur ska vi skapa en bra och trygg vård om vi inte har bra och trygga anställningsvillkor som underläkare? Hur ska vi kunna ta hand om våra patienter när ingen tar hand om oss?

Läs mer: Lojala läkare en garant för trygg vård

Läkares utveckling, inflytande och villkor utgör grunden för en trygg vård och är centrala frågor i kommande avtalsrörelse. Läkaryrket ska vara utmanande, så även introduktionen till det – men idag arbetar många underläkare under orimliga förhållanden, med orimligt låg lön och med ett orimligt stort ansvar, vilket bidrar till ohälsa.

Det är oacceptabelt och det måste ske en förändring. Situationen behöver lösas nu. Situationen behöver lösas genom #lakaravtal2020.

Niki Shams, vice ordförande Sveriges läkarförbund Student

6 av 10 läkare längtar bort

Risk för exitspiral. En undersökning från Läkarförbundet visar att 6 av 10 läkare överväger att byta arbetsplats, gå ned i arbetstid eller helt lämna läkaryrket, på grund av arbetsbelastningen. Undersökningen visar också att 1 av 7 läkare varje vecka tvingas skicka hem patienter som borde ha lagts in på grund av vårdplatsbrist.

arrow_forward Läs vår rapport: Läkares arbetsmiljö