Kaliber avslöjar: Olegitimerade läkare ensamma på akutmottagningar

Ödesdigra konsekvenser när olegitimerade läkare lämnas ensamt ansvariga för patienters vård på landets akutmottagningar.

Vart tredje akutsjukhus i Sverige har låtit icke-legitimerade läkare haft ensamt ansvar för patienter utan stöd från legitimerad läkare på plats, visar en granskning från Kaliber. Detta trots att det sedan 2015 är otillåtet efter ett principbeslut från IVO.

Lyssna på: Kaliber – De ensamma läkarna

I en pressad vård är de unga vikarierande olegitimerade läkarna enkla och billiga att anställa för att fylla luckor, speciellt på akutmottagningarna och speciellt på kvällen och natten. Utan erfaren kollega på plats.

Att en stor grupp olegitimerade läkare arbetar helt ensamma och utan stöd på landets akutmottagningar riskerar att drabba patienterna och hota patientsäkerheten.

Läs mer: Underläkare till storms mot sjukt system

Utdrag ur Kaliber:
”När vikarierande underläkare tvingas ta ett för stort ansvar riskeras inte bara patientsäkerheten. Det finns en annan grupp som drabbas; de som hela livet drömt om att bli läkare och som i sitt första jobb kastas ut ensamma i en verklighet de inte är redo att hantera”.

De unga läkarna tar ett stort medicinskt ansvar på akutmottagningar och vårdcentraler året om, dygnet runt. De tvingas fatta beslut som gäller liv och död – trots att de saknar legitimation, ofta saknar handledning och inte gjort praktik.

Utdrag ur Kaliber:
”Jag hade en sådan ångest att jag gick ner 10 kilo och jag åt betablockerare för att få ner pulsen som låg på 100 både på dagen och på natten”.

Orimliga arbetsförhållanden, låg lön och orimligt stort ansvar

– Jag har blivit djupt berörd av Kalibers reportage och de tragiska konsekvenser som framförs där. Roten till problemet är att det finns en brist på AT-platser. Här har regionerna ett ansvar enligt lag och det är hög tid att regionerna följer lagen och erbjuder nya läkare utbildningsplatser med handledning och stöd, skriver Madeleine Liljegren, ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Madeleine Liljegren, ordförande SYLF

Expressen Debatt: Regionerna måste ta ansvar – patientsäkerheten är hotad

Idag arbetar många underläkare under orimliga förhållanden, med orimligt låg lön och med ett orimligt stort ansvar. Detta är de huvudsakliga skälen till att var tredje ung läkare tror att de kommer att lämna vården för arbete inom en annan sektor inom ett par år, enligt Sylfs rapport ”I väntan på AT”.

Lyssna på: Studio ett – Läkare utan legitimation jobbar ensamma på akuten

– De vikarierande olegitimerade läkarna har till skillnad från AT-läkare inte rätt till vare sig handledning eller utbildning, men används som billig och lojal arbetskraft för att bemanna överfulla akutmottagningar runtom i Sverige. Om de yngre läkarna lämnar vården på grund av att den fortsatta utbildningen begränsas av ett politiskt systemfel, usla arbetsvillkor och därmed känner sig borttvingade från det yrke de egentligen älskar, så är det ett samhälleligt problem”, säger Madeleine Liljegren.

Senaste nytt från TryggVård.se

6 av 10 läkare längtar bort

Risk för exitspiral. En undersökning från Läkarförbundet visar att 6 av 10 läkare överväger att byta arbetsplats, gå ned i arbetstid eller helt lämna läkaryrket, på grund av arbetsbelastningen. Undersökningen visar också att 1 av 7 läkare varje vecka tvingas skicka hem patienter som borde ha lagts in på grund av vårdplatsbrist.

arrow_forward Läs vår rapport: Läkares arbetsmiljö