Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

120 läkare kräver svar på hur bemanningskrisen ska lösas i Östergötland

Vilken vård ska bort? Det är frågan som 120 läkare på Universitetssjukhuset i Linköping ställer i ett öppet brev till regionledningen i Östergötland.

Läkarna på Universitetssjukhuset i Linköping känner inte längre att de kan ta ansvar för patientsäkerheten, det skriver Östgöra Correspondenten. Enligt tidningen är 72 av 622 vårdplatser på universitetssjukhuset stängda.

– Kort uttryckt är läget oerhört labilt och allvarligt, inför sommaren ser det värre ut än vanligt och de åtgärder man nu försöker vidta en minut i tolv känns rätt tafatta och alldeles för sent framlagda, säger Bosse Berggren, en av de läkare som skrivit under, till tidningen.

Läs även: 573 skånska läkare i upprop för bättre primärvård 

I mars skickades ett första brev till regionledningen i Östergötland som undertecknades av 17 läkare. Det som skickades igår hade undertecknats av 120 läkare från 13 olika verksamheter.

Fräckt att gå på läkarna och säga att man ska ta mer ansvar

Östergötlands läkarförening betecknar protesterna som ett uppror, enligt Östgöta Correspondenten.

– Det är fräckt att gå på läkarna och säga att man ska ta mer ansvar när man slår undan alla medel vi har för att bedriva en patientsäker vård.

För den som blir hängd när det väl händer något är inte ledningen i första taget, det är läkaren. Och även om det blir ledningen så berör det inte på djupet såsom när du har det enskilda mötet.

Det kan man skjuta ifrån sig på hög höjd ganska länge, säger Carin Larnert Hansson, ordförande i läkarföreningen i Östergötland, till tidningen.

Senaste nytt från TryggVård.se

”Med TryggVård.se vill vi synliggöra Sveriges läkare”

Heidi Stensmyren

41,1 timmar

Läkarkåren ska bemanna samtliga timmar på en vecka. Utöver 40 timmars ordinarie arbetstid ska 128 timmar bemannas som jour och beredskap. För att bemanna när behoven är som störst och på ett kostnadseffektivt sätt förläggs den ordinarie arbetstiden när verksamheten är som mest intensiv. På dagtid.

Läs vår rapport: Läkares arbetstid

Inte medlem? Klicka här för att bli medlem i Läkarförbundet