573 läkare i Skåne kräver ändring i gemensamt upprop

Det är kris inom primärvården i Skåne. Det anser 573 läkare som nu kräver ändringar i ett gemensamt upprop.

Vem ska behandla patienter när läkare är sjuka och inte orkar mer? Den frågan ställer sig 573 läkare från primärvården i Region Skåne.

Arbetsmiljön har blivit en riskfaktor för patientsäkerheten, enligt läkarna som skrivit under ett öppet brev för att få politiker att prioritera primärvården i Skåne.

Läkarna skriver att de har haft en dialog med politiker i Region Skåne under en länge tid, att de välvilligt lyssnat men inte genomfört några betydelsefulla förändringar.

Kräver en gemensam primärvårdsförvaltning

I uppropet kräver de 573 läkarna att det skjuts till mer pengar, en satsning på ST-läkare, att ett nytt journalsystem införs, en förbättring av arbetsmiljön och att det blir en enda gemensam primärvårdsförvaltning i Skåne.

Läs även: Läkaruppropet får stöd av oppositionen

”Arbetsmiljön är mycket ansträngd, många medarbetare mår dåligt och detta går självklart ut över patienterna. Region Skånes vision ’livskvalitet i världsklass’ går stick i stäv med den nuvarande situationen inom primärvården, för både medborgare och medarbetare.

Detta kan inte fortgå”, skriver Fredrik Modig, en av läkarna bakom uppropet, i ett pressmeddelande.

Läs även: Kalibers granskning visar på ansträngd primärvård


Vill du dela med dig av din berättelse på TryggVård.se? Kontakta oss på Läkarförbundet erik.kjellin@slf.se.

6 av 10 läkare längtar bort

Risk för exitspiral. En undersökning från Läkarförbundet visar att 6 av 10 läkare överväger att byta arbetsplats, gå ned i arbetstid eller helt lämna läkaryrket, på grund av arbetsbelastningen. Undersökningen visar också att 1 av 7 läkare varje vecka tvingas skicka hem patienter som borde ha lagts in på grund av vårdplatsbrist.

arrow_forward Läs vår rapport: Läkares arbetsmiljö