573 läkare i Skåne kräver ändring i gemensamt upprop

Det är kris inom primärvården i Skåne. Det anser 573 läkare som nu kräver ändringar i ett gemensamt upprop.

Vem ska behandla patienter när läkare är sjuka och inte orkar mer? Den frågan ställer sig 573 läkare från primärvården i Region Skåne.

Arbetsmiljön har blivit en riskfaktor för patientsäkerheten, enligt läkarna som skrivit under ett öppet brev för att få politiker att prioritera primärvården i Skåne.

Läkarna skriver att de har haft en dialog med politiker i Region Skåne under en länge tid, att de välvilligt lyssnat men inte genomfört några betydelsefulla förändringar.

Kräver en gemensam primärvårdsförvaltning

I uppropet kräver de 573 läkarna att det skjuts till mer pengar, en satsning på ST-läkare, att ett nytt journalsystem införs, en förbättring av arbetsmiljön och att det blir en enda gemensam primärvårdsförvaltning i Skåne.

Läs även: Läkaruppropet får stöd av oppositionen

”Arbetsmiljön är mycket ansträngd, många medarbetare mår dåligt och detta går självklart ut över patienterna. Region Skånes vision ‘livskvalitet i världsklass’ går stick i stäv med den nuvarande situationen inom primärvården, för både medborgare och medarbetare.

Detta kan inte fortgå”, skriver Fredrik Modig, en av läkarna bakom uppropet, i ett pressmeddelande.

Läs även: Kalibers granskning visar på ansträngd primärvård


Vill du dela med dig av din berättelse på TryggVård.se? Kontakta oss på Läkarförbundet erik.kjellin@slf.se.

Senaste nytt från TryggVård.se

”Med TryggVård.se vill vi synliggöra Sveriges läkare”

Heidi Stensmyren

41,1 timmar

Läkarkåren ska bemanna samtliga timmar på en vecka. Utöver 40 timmars ordinarie arbetstid ska 128 timmar bemannas som jour och beredskap. För att bemanna när behoven är som störst och på ett kostnadseffektivt sätt förläggs den ordinarie arbetstiden när verksamheten är som mest intensiv. På dagtid.

Läs vår rapport: Läkares arbetstid

Inte medlem? Klicka här för att bli medlem i Läkarförbundet