Julen inställd – i år igen

Pynta och klä granen, träffa släkt och vänner, köpa julklappar, äta alltför många varianter av julbord samt få tid att varva ner och samla kraft inför nästa år. Så ser ungefär årets sista veckor ut för många, även för mig. Men för en stor del av våra medlemmar och kollegor är detta en romantiserad bild. Tidningsrubrikerna har duggat tätt under julen: ”Brist på personal”, ”Stabsläge” ”Virustoppar”, ”Värsta julen någonsin”. Och visst, det har varit en exceptionell situation, men ärligt talat så är det mer eller mindre samma visa varje år. Tyvärr.

Jag pratade nyligen med en vän och kollega som sa: ”julen är inställd, i år igen”. Många känner nog igen sig i det hon sa. Det är frustrerande att varje år tvingas hoppa in och arbeta under semestertider – för att ens arbetsgivare inte anställer eller utbildar tillräckligt med personal. Hur långt ska personalen behöva pressas för att arbetsgivarna ska vidta åtgärder? Det som provocerar mig är att problemet återkommer varje år i olika grad. Man lär sig aldrig. Ansvaret ligger hos regionerna, då man under en lång tid systematiskt har underutbildat läkare. Problemet är alltså självförvållat. Det står hundratals nyexaminerade läkarstudenter på kö för att få göra AT och komma vidare i karriären – men ändå vägrar regionerna att kraftigt utöka antalet AT-tjänster. Man sparar sig helt enkelt fattig på personal. Och de som drabbas är befintlig personal som upplever etisk stress och usel arbetsmiljö och patienter som får vänta på behandling.

”Man sparar sig helt enkelt fattig på personal”

Det som är så viktigt när man har semester – att få vila och återhämtning – blir istället inställda ledigheter, en känsla av vanmakt över sin arbetssituation och ännu ett stresspåslag. Den bilden bekräftas också i Läkarförbundets kommande rapport som visar att många läkare saknar möjlighet att ta rast under arbetsdagen och sällan får den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen.

Det är helt uppenbart att situationen är ohållbar. Efter den för många inställda julledigheten borde hälso- och sjukvårdsdirektörerna runt om i landet ställa sig frågan: Hur ska vi kunna attrahera nya medarbetare i framtiden, om vi inte ens kan ta hand om de vi har?


Sofia Rydgren Stale, förbundsordförande


Ta del av alla Reflektioner från Sofia

Vill du prenumerera på Reflektioner från Sofia?

Via ”Reflektioner från Sofia” delar förbundsordförande Sofia Rydgren Stale med sig av personliga tankar och reflektioner utifrån Läkarförbundets politik. Registrera dig till kommande utskick, så skickas nästa text direkt till din e-post!


Namn

E-post
Lämna följande fält tomt

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

Senaste nytt från TryggVård.se

6 av 10 läkare längtar bort

Risk för exitspiral. En undersökning från Läkarförbundet visar att 6 av 10 läkare överväger att byta arbetsplats, gå ned i arbetstid eller helt lämna läkaryrket, på grund av arbetsbelastningen. Undersökningen visar också att 1 av 7 läkare varje vecka tvingas skicka hem patienter som borde ha lagts in på grund av vårdplatsbrist.

arrow_forward Läs vår rapport: Läkares arbetsmiljö