Featured Video Play Icon

”Vi vill känna våra patienter – det är relationen som ger kvalitet”

Läkarförbundet presenterar en filmserie på Tryggvard.se, där svenska läkare delar med sig av sina personliga berättelser från verkligheten.

– Den största utmaningen inom primärvården idag är den skyhöga arbetsbelastningen, och att vi absolut inte räcker till. Det leder till hög personalomsättning som förhindrar kontinuitet.

Möt Anna Holst, specialist i allmänmedicin och vårdcentralchef på Backa vårdcentral.

Tillgänglighet och kontinuitet – nyckeln till en väl fungerande primärvård

– För att behålla och locka läkare till primärvården krävs en god arbetsmiljö. Många ser idag läkare som en schemarad som kostar väldigt mycket. Då är det lätt att tro att man tjänar på att trycka in mycket som möjligt på den läkaren. Det är helt fel tänkt. Då får man ingen kontinuitet för då orkar inte läkare att jobba kvar, och det går ut över både patientsäkerheten och vårdens kvalitet.

Senaste nytt från TryggVård.se

Situationen i vården har blivit ohållbar. Nu måste politikerna införa en kriskommission för vården och ordna fler vårdplatser.

Skriv under namninsamlingen du också!

41,1 timmar

Läkarkåren ska bemanna samtliga timmar på en vecka. Utöver 40 timmars ordinarie arbetstid ska 128 timmar bemannas som jour och beredskap. För att bemanna när behoven är som störst och på ett kostnadseffektivt sätt förläggs den ordinarie arbetstiden när verksamheten är som mest intensiv. På dagtid.

arrow_forward Läs vår rapport: Läkares arbetstid

Inte medlem? Klicka här för att bli medlem i Läkarförbundet