Läkaretiken är vår viktigaste hörnsten

En av våra grundläggande demokratiska rättigheter – att varje medborgare får rösta i det allmänna valet – är långt ifrån alla förunnat. Men för oss som bor i Sverige är det en självklarhet och vart fjärde år går vi till vallokalen och röstar på det parti som ligger i linje med våra värderingar och åsikter. För egen del är denna händelse näst intill högtidlig; det känns stort och viktigt varje gång jag röstar.

Rösterna till riksdagsvalet är nu räknade och det mesta tyder på att vi får en ny regering. Vilka partier som ingår i den vet vi ännu inte, men med stor sannolikhet blir Ulf Kristersson ny statsminister.

”Läkarförbundet kommer aldrig frångå principen om människors lika värde”

Läkarförbundet är en partipolitisk obunden organisation. Och jag tycker det är viktigt att vi värnar detta. Våra medlemmar väljer själva vilket parti de vill rösta på och det lägger vi ingen värdering i. Vårt uppdrag som fack- och professionsförbund är att arbeta med fackliga frågor som löner, arbetsmiljö och anställningsvillkor samt professionsfrågor som utbildning, forskning och sjukvårdspolitik.

Som organisation är vi trygga och tydliga med våra grundläggande värderingar. Läkaretiken är central för oss. Den som är i störst behov av vård ska få vård först. Punkt slut. Vi kommer heller aldrig att frångå principen om människors lika värde. Dessa värderingar är djupt rotade i vår organisation och inget vi tummar på, för någon.

Jag ser fram emot en bra dialog med den nya regeringen, riksdagens socialutskott och med alla regionpolitiker. Läkarförbundet har svaren på de utmaningar svensk hälso- och sjukvård står inför och vi är redo att hjälpa till.


Sofia Rydgren Stale, förbundsordförande


Vill du prenumerera på Reflektioner från Sofia?

Via ”Reflektioner från Sofia” delar förbundsordförande Sofia Rydgren Stale med sig av personliga tankar och reflektioner utifrån Läkarförbundets politik. Registrera dig till kommande utskick, så skickas nästa text direkt till din e-post!


Namn

E-post
Lämna följande fält tomt

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter

6 av 10 läkare längtar bort

Risk för exitspiral. En undersökning från Läkarförbundet visar att 6 av 10 läkare överväger att byta arbetsplats, gå ned i arbetstid eller helt lämna läkaryrket, på grund av arbetsbelastningen. Undersökningen visar också att 1 av 7 läkare varje vecka tvingas skicka hem patienter som borde ha lagts in på grund av vårdplatsbrist.

arrow_forward Läs vår rapport: Läkares arbetsmiljö