Träffa Läkarförbundet i Almedalen 2018

Allt om vårt stora sjukvårdsmingel, våra seminarier och vår valplattform.

Tryggvård.se en webbplats från Sveriges läkarförbund. Med Trygg vård och tryggvård.se vill vi synliggöra Sveriges läkare.

Stort intresse och engagemang för Trygg vård

För en vecka sedan lanserade vi kampanjen och sajten TryggVård.se. Så här långt har över 300 000 personer nåtts av de artiklar, filmer och krönikor som publicerats.

På bara en vecka har över 300 000 personer nåtts av budskapet och läst om Trygg vård. På sajten TryggVård.se och i sociala medier är engagemanget stort, många reagerar och tycker till.

– Det är precis det som är målet med Trygg Vård, att lyfta fram medlemmarna och deras arbetssituation, att skapa debatt och förståelse för hur det är att arbeta som läkare, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet.

Stor ökning i sociala medier

Ett resultat som man tydligt kan koppla till Trygg Vård är den stora ökningen som Läkarförbundet just nu ser i sina konton på sociala medier.

Mest tydligt är det på Facebook där antalet följare som gillar Läkarförbundet på bara ett par veckor har ökat från 3 000, till att nu vara på väg att passera  5 000. Även på Twitter pågår en livlig debatt kring Trygg Vård, och på YouTube snurrar filmen om Jour & beredskap och får allt fler tittare.

Viktigt att medlemmar kliver fram

En som vi mött i ett reportage här på TryggVård.se är Marcus Stenberg Ribeiro, förlossningsläkare på Karolinska i Huddinge som gett sin bild av hur det är att jobba som läkare.

En annan är barnläkaren Lena Catry som berättat om sitt livspussel, att få ihop jobbet och vardagslivet som småbarnsförälder.

– Det här är jätteviktigt för oss i de nu pågående avtalsförhandlingarna. Att medlemmar kliver fram, beskriver och ger exempel på sin arbetssituation, säger Heidi Stensmyren.

Marcus Stenberg Ribeiro, vad har du fått för reaktioner på artikeln?

– Det har varit roligt att ta del av alla reaktioner och kommentarer jag fått efter reportaget. Många kollegor och folk i sociala medier tycker det är bra att det nu finns en instans där de här frågorna lyfts fram. Det som handlar om vår vardag och arbetssituation. Många har saknat det här, bra jobbat Trygg vård, säger Marcus Stenberg Ribeiro.

Är det extra viktigt just nu tror du att de här frågorna lyfts och debatten kommer i gång?

– Ja jag kan se att det pågår en stor debatt kring olika sjukvårdsfrågor just nu från olika håll. Därför är det oerhört viktigt att vår bild ifrån golvet kommer fram, att vi också engagerar oss i frågorna som faktiskt rör vårt arbete och vår vardag, säger Marcus.

En intervju och ett porträtt av en läkares vardag och verklighet. Läs och ta del av vad Marcus Stenberg Ribeiro har att…

Publicerat av Läkarförbundet den 2 februari 2017

Du skrev själv när du delade artikeln på din sida på Facebook att “ Vi måste möta bilden av läkare som överbetalda, dryga individer som jämt är lediga”. Vad har du fått för kommentarer och reaktioner på det?

– Jag har fått en del skämtsamma och ironiska kommentarer av en del kollegor. ”Spelar inte läkare jämt golf och är lediga”. Men annars nej, från andra har det varit mer förståelse och mer i stilen med ”bra jobbat Marcus” å det känns ju bra, avslutar Marcus Stenberg Ribeiro.

Många okända hör av sig och stöttar

I artikeln med barnläkaren Lena Catry berättade hon om sitt livspussel, att få ihop jobbet och vardagslivet som småbarnsförälder. En situation med mycket jourtjänstgöring i kombination med dålig arbetsmiljö, dålig ledning och knappa resurser som nu fått henne att fatta beslutet att säga upp sig och byta arbetsplats.

– Jag har mött så många människor den här veckan som läst artikeln, ett helt enormt genomslag. Spontant har nog alla jag mött på sjukhuset kommit fram känns det som. Många som jag inte känner igen, men som efter det här kommer fram till mig och vill prata, eller bara visa sitt stöd, berättar Lena.

Förutom mängder av mejl, meddelanden på Facebook och sms i telefonen från folk som hör av sig som Lena ännu inte har hunnit besvara, så har det som vanligt varit en hektisk vecka för Lena på jobbet och i vardagen.

– Jag önskar att jag hade haft tid att svara alla redan, men tiden har inte funnits där. I dag var det överbokat på mottagningen, jag han med att slänga i mig lunch på tio minuter och sen blev det övertid på det. Hem till familjen med allt vad det innebär och så få den där stunden med barnen och natta dem, berättar Lena.

Jag hoppas att ledningen lyssnar och förstår

I inlägget på Facebook är det många som tycker till kring det Lena skriver.

  • ”Jättebra skrivet och jag förstår.”
  • ”Det är tragiskt, ledsamt och väcker förbannelse.”
  • ”En så strålande bra beskrivning av situationen för många framför allt kvinnliga läkare.”

För mycket jourtjänstgöring i kombination med dålig arbetsmiljö, dålig ledning och knappa resurser har fått barnläkaren…

Publicerat av Läkarförbundet den 5 februari 2017

Just nu pågår det förhandlingar om det nya avtalet. Efter det du berättat, vad har du för förhoppningar kring det nya avtalet?

– Jag hoppas verkligen att de tänker till lite mer från ledningshåll, att de lyssnar och förstår att vi har en arbetssituation och arbetsmiljö som måste förbättras.

Sen är det här inte bara en läkarfråga. Det sträcker sig över alla yrkeskategorier som jobbar inom vården, det måste helt enkelt fungera för alla. Det handlar om våra patienter, avslutar Lena Catry.


Vill du dela med dig av din berättelse på TryggVård.se? Kontakta oss på Läkarförbundet erik.kjellin@slf.se.

Senaste nytt från TryggVård.se

”Med TryggVård.se vill vi synliggöra Sveriges läkare”

Heidi Stensmyren

41,1 timmar

Läkarkåren ska bemanna samtliga timmar på en vecka. Utöver 40 timmars ordinarie arbetstid ska 128 timmar bemannas som jour och beredskap. För att bemanna när behoven är som störst och på ett kostnadseffektivt sätt förläggs den ordinarie arbetstiden när verksamheten är som mest intensiv. På dagtid.

Läs vår rapport: Läkares arbetstid

Inte medlem? Klicka här för att bli medlem i Läkarförbundet