fbpx
"Att läkare ska vilja arbeta kvar i hälso- och sjukvården är en ödesfråga för hela samhället"

Läkares villkor i centrum för sommarens debatt

Sveriges yngre läkares förenings rapport "i väntan på AT" visar att det är en drastisk ökning av unga läkare som vill byta jobb och var startskottet på en omfattande debatt om läkares villkor.

I rapporten uppgav var tredje läkare att det är troligt att de inom fem år kommer att lämna sjukvården för arbete inom annan sektor. Madeleine Liljegren, ordförande i SYLF, intervjuades av SVT, och på frågan om vad rapportens resultat innebär för sjukvården svarade hon:

”Kortsiktigt skulle jag säga att unga läkare riskerar att bränna ut sig och bli sjukskrivna. Långsiktigt drabbar det förstås patienterna allra mest. Samhället har investerat mycket i att få de här unga läkarna ut i arbete. Om de sedan väljer en annan yrkesbana är det en jättestor förlust och dessutom en risk för patienterna.”

Det blev startskottet för en omfattande nyhetsrapportering, debattartiklar och tunga ledarskribenters engagemang i läkares villkor och vården.

Se SVT-inslaget: Dramatisk ökning av unga läkare som vill byta bransch

Madeleine Liljegren, ordförande för Sveriges yngre läkares förening.
Madeleine Liljegren, ordförande SYLF

”Sådana läkare vill vi inte ha”

Barbro Hedvall på Dagens Nyheters ledarsida reagerade på rapporten under rubriken ”Sådana läkare vill vi inte ha”. Hon skrev:

”Läkare är ett drömyrke och ett statusyrke. De som lyckas få en studieplats bör inte bara vara väl lämpade för krävande studier utan också motiverade för yrket. Så tycks emellertid inte vara fallet.”

Läs Barbro Hedvalls ledare i DN: ”Sådana läkare vill vi inte ha

Hedvalls ledare fick yngre läkare och andra ledarskribenter att reagera kraftigt.

Oacceptabla arbetsförhållanden kan aldrig accepteras

Madeleine Liljegren svarade i Dagens Nyheter under rubriken ”Det är de unga läkarnas engagemang som får dem att vilja byta jobb”.

”Framtidens läkarkår ser inte längre det yrke de lagt ner åratal av universitetsutbildning på som ett kall. Det är precis därför, Barbro Hedvall, som de inte längre accepterar dåliga arbetsvillkor och usel arbetsmiljö för att det är ”fint” att vara läkare. 

Läs Madeleine Liljegrens artikel i DN: Det är de unga läkarnas engagemang som får dem att vilja byta jobb

Det är just precis motivation, engagemang och seriositet som får de yngre läkarna att fundera på att istället välja andra branscher som exempelvis MedTech eller life science.”

Även underläkaren Fanny Nilsson reagerade och skrev det starka inlägget ”Vem ska vårda Barbro?”.

”Vet du varför det är brist på vårdplatser, Barbro? För att sjuksköterskorna har dragit. I åratal har de larmat om den ohållbara arbetsmiljön, på samma sätt som vi försöker göra, och till slut gav de upp. Vem ska vårda Barbro, om läkarna också drar?

Läs Fanny Nilssons ledarinlägg i DN: ”Vem ska vårda Barbro?

Min kärlek till landstingens linoleumgolv, patienter, anhöriga, mina kollegor och blaskigt automatkaffe är förhoppningsvis livslång. Men jag är också rädd – sjukskrivningarna för unga kvinnliga läkare ökar kraftigt. Det gäller att inte trilla dit. Då blir det ännu en läkare mindre.”

Flera ledarskribenter engagerade sig

Även andra ledarskribenter på Dagens Nyheter engagerade sig i frågan och Sofia Nerbrand skrev ledaren ”Satsa mer på de samhällsbärande läkarna”.

”Läkarkårens frustration skälver i sjukvårdskroppen. Inte för att läkarna inte älskar sitt yrke – tvärtom. Utan för att de är så gruvligt besvikna på de usla villkoren att utföra sitt jobb att behandla sköra och sjuka människor.”

Läs Sofia Nerbrands ledare i DN: ”Satsa mer på de samhällsbärande läkarna”

Chefen för DN:s ledarredaktion Per Svensson tog till pennan och liknade läkarkårens frustration vid gruvstrejken vid malmfälten för 50 år sedan då gruvarbetarna protesterade mot att endast betraktas som kuggar i ett maskineri.

”Tidigare fria professioner underkastas de administrativa systemens tyranni. Arbetsdagen blir ett löpande band av fixerade procedurer. Arbetsglädjen dödas av dokumentations­diktat och rapporteringsreglementen.”

Läs Per Svenssons ledare i DN: ”Nu växer vreden i välfärdens gruvor”

Lojala läkare hindrar systemet ifrån att braka samman

I Dagens Medicin utvecklade Madeleine Liljegren tankarna i debattartikeln ”Det är enbart tillsammans vi kan visa på bristerna” och i Svenska Dagbladet skrev ST-läkaren Anna Das en debattartikel om läkares villkor under rubriken ”Många av oss offrar vår egen hälsa”.

”Passionen till yrket är det enda som gör att Sverige fortfarande har så många kliniskt aktiva läkare kvar – trots den ohållbara arbetsmiljön som vi tvingas arbeta i. Vi måste våga prata om vår arbetsmiljö! Hur ska vi kunna fortsätta bota patienter när vi själva blir sjuka av vårt arbete?”

Läs Anna Das debattartikel i SvD: ”Läkare: Många av oss offrar vår egen hälsa

Socialministern: Situationen är ohållbar

I Svenska Dagbladet publicerades även ett mycket uppmärksammat reportage där journalisterna Fredrik Mellgren, Simon Rehnström och Dan Eliasson följde kirurgen Jenny Engstrand på Danderyds sjukhus under ett minst sagt hektiskt, men normalt, dygn.

Läs reportaget i SvD:Akuten redan överfull – hennes telefon ringer konstant: Vanlig kväll

Socialminister Lena Hallengren (s) uttalade sig sedermera i tidningen och medgav att situationen är ohållbar och att pressen på personalen har blivit för hård.

Lena Hallengren, Socialminister
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

För att föra debatten vidare skrev Heidi Stensmyren och Madeleine Liljegren den lösningsfokuserade debattartikeln ”Här är fem åtgärden för att få läkare att stanna i yrket” på DN Debatt.

”Vi är övertygade om att utvecklingen går att vända. Att läkare ska vilja arbeta kvar i hälso- och sjukvården är en ödesfråga för hela samhället. Läkare arbetar hårt för sina patienter, och vi älskar vårt yrke. Men vår egen hälsa kan vi inte kompromissa med, det hjälper heller inte våra patienter.

Läs artikeln i DN Debatt: ”Här är fem åtgärden för att få läkare att stanna i yrket

Det medicinska ansvaret måste åtföljas av befogenheter och värderas därefter. Vi vill fortsätta att leva upp till den läkared som vi en gång har avlagt; aldrig skada, om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta. Nu krävs det rätt förutsättningar för att vi ska kunna göra det.”

Citaten och artiklarna är ett urval som visar att läkares villkor har uppmärksammats brett under sommaren. Debatten fortsätter.

Senaste nytt från TryggVård.se

Vi samlar över 80 frågor och svar om covid-19 för läkare

för alla läkare under hela karriären

41,1 timmar

Läkarkåren ska bemanna samtliga timmar på en vecka. Utöver 40 timmars ordinarie arbetstid ska 128 timmar bemannas som jour och beredskap. För att bemanna när behoven är som störst och på ett kostnadseffektivt sätt förläggs den ordinarie arbetstiden när verksamheten är som mest intensiv. På dagtid.

arrow_forward Läs vår rapport: Läkares arbetstid

Inte medlem? Klicka här för att bli medlem i Läkarförbundet