Featured Video Play Icon

”Hur mår vården?”

Läkarförbundet lanserar sex nya filmer med patienten i huvudrollen. Vi reser runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. Det blir sex korta filmer under rubriken ”Hur mår vården?”

Vi möter patienter och tar del av deras berättelser. Genom dem kommer vi i kontakt med läkare, vårdteamet och anhöriga.

Vi besöker primärvården, sjukhus och annan verksamhet och får en tydlig inblick i patientens resa. Genom deras historier får tittaren möjlighet att förstå vad som har lett till en positiv förändring.

Besökt akuten 200 gånger

Först ut är Szimone Robertsson 21 år. Hon lider av den obotliga sjukdomen Ehlers Danlos Syndrom, EDM. Hon har överrörliga leder. Bara att lyfta en mjölkkartong kan innebära att hennes axel hoppar ur led. Szimone lever med stor smärta och det finns dagar då hon bara klarar av att göra det allra viktigaste.

Hon har besökt akuten cirka 200 gånger och har haft över 70 läkarkontakter genom åren. Men nu har hennes liv förändrats. Hon har en fast läkare och ett multiprofessionellt team som känner till hennes sjukdomsbild.

Med på resan är Läkarförbundets tre prioriterade områden under valrörelsen och våra förslag på lösningar: en nationell primärvårdsreform, fast läkare/patientansvarig läkare och gå från ord till handling i vårdplatsbristen.

Senaste nytt från TryggVård.se

”Med TryggVård.se vill vi synliggöra Sveriges läkare”

Heidi Stensmyren

41,1 timmar

Läkarkåren ska bemanna samtliga timmar på en vecka. Utöver 40 timmars ordinarie arbetstid ska 128 timmar bemannas som jour och beredskap. För att bemanna när behoven är som störst och på ett kostnadseffektivt sätt förläggs den ordinarie arbetstiden när verksamheten är som mest intensiv. På dagtid.

Läs vår rapport: Läkares arbetstid

Inte medlem? Klicka här för att bli medlem i Läkarförbundet