Nu är det slut med jour och nattjobb för gravida Sofia
Sofia Palmarsson är född och uppvuxen utanför Lycksele och bestämde sig tidigt för att hon ville bo kvar i sina hemtrakter. Men just den här långhelgen är hon i Stockholm för att hälsa på sin syster i Sundbyberg.
– Jag var vid T-centralen igår, det var hemskt! Det fanns knappt plats för att andas. Jag tycker verkligen om lugnet och naturen i mina hemtrakter.
Nu har jag och min man köpt ett hus 1,5 mil utanför Lycksele – och jag känner verkligen att där vill jag bo, säger Sofia Palmarsson, när vi ses på Café Boulevard i Sundbyberg.
Ganska envis och väldigt bra på att fokusera
Hon är 29 år och väntar sitt fjärde barn i slutet av april, och jag kan inte låta bli att fråga hur hon samtidigt har klarat av att gå klart läkarlinjen på bara 5,5 år? Barnen är 1, 3 och 6 år gamla.
– Jag är nog ganska envis och väldigt bra på att fokusera, och hade bestämt mig för att göra klart utbildningen på vanlig tid.
Ett av barnen var planerat så han föddes på sommaren mellan terminerna. Sedan har förstås min man tagit ett stort ansvar och varit mest hemma med barnen. Men den här gången ska jag vara föräldraledig lite längre.
Ingen brist på AT-tjänster
Hon har just börjat sin AT-tjänst på medicinavdelningen vid Lycksele lasarett. En tjänst som hon fick direkt efter läkarutbildningen.
– Det har nog viss betydelse att de visste vem jag är. Sedan har vi inte samma brist på AT-tjänster som i Stockholm. För mig passar det perfekt eftersom jag vill jobba kvar där!
Just nu är det kirurgi som lockar mig mest. Trots att vi är ett sådant litet lasarett har vi flera duktiga kvinnliga kirurger i Lycksele som fungerar som förebilder, säger Sofia Palmarsson.
Därför ser hon särskilt mycket fram emot nästa steg i sin AT-tjänst, då ska hon vara på kirurgen. Även om hon bara hinner med cirka en månad innan hon ska vara föräldraledig.
Skulle helst vilja jobba deltid
Hur tror hon att det kommer att fungera i framtiden att kombinera ett arbete som kirurg med flera barn?
– Helst skulle jag vilja jobba deltid, men jag tänker också att man måste vara flexibel. Till exempel om det är en operation som måste göras akut, då måste man vara beredd att åka in.
Men på Lycksele lasarett finns andra läkare som har flera barn, så visst går det att kombinera.
Speciellt för sjukvården i Västerbottens län är de långa avstånden. Från Lycksele är det 12 mil till Umeå universitetssjukhus och hela 23 mil till sjukstugan i Tärnaby.
– Det arbetar många kompetenta och erfarna sjuksköterskor på våra sjukstugor i regionen. De får ofta ta mycket av diagnosticering med stöd av en läkare på distans.
Man åker inte till akuten i onödan
De långa avstånden gör också – på gott och ont – att man inte åker till akuten i onödan.
Avstånden präglar även det dagliga arbetet, som måste anpassas till de långa transporterna.
Klockan 14 väntar taxibilar på de utskrivna patienterna och klockan 16 anländer de som har remitterats vidare från Umeå universitetssjukhus.
– Det kan vara lite stressigt med två tydliga toppar under dagen när patienter ska skrivas ut eller in, men man planerar sin dag utifrån det.
På natten vet man förstås aldrig vad som kan hända. Något jag har imponerats över är hur snabbt personalen med beredskapsjour är på plats när det verkligen är akut!
Särskilt narkospersonalen är väldigt snabba, ibland undrar jag om de faktiskt bor på lasarettet.
Tycker det är ganska roligt att gå jour
Det finns en stark kollegial anda på Lycksele lasarett. Som på många mindre sjukhus hjälps man åt för att få verksamheten att fungera så bra som möjligt. Ett sådant exempel är när jourtjänstgöringen ska fördelas.
– Jag tycker det är ganska roligt att gå jour. Som AT-läkare lär du dig mycket eftersom man arbetar med alla typer av patienter, och har med sig en ST-läkare som man kan fråga.
Om det är någon som av någon anledning vill arbeta färre jourer försöker vi andra att täcka upp. Men det är nog snarare konkurrens om tiderna än att man vill slippa, säger Sofia Palmarsson som i snitt har gjort ungefär en jour i veckan under hela graviditeten.
”Nu gör jag inga mer jourer”
På Lycksele lasarett innebär jourtjänstgöringen långa pass eftersom man stannar kvar natten efter ett ordinarie dagpass. Sedan är man kompensationsledig dagen efter.
– Jag märker att jag är tröttare dagen efter nu när jag är gravid, men det har ändå fungerat bra. Men förra veckan sade jag att ”nu gör jag inga mer jourer”.
Det är bara 2.5 månader kvar till förlossningen och då vet man inte riktigt hur man kommer att må, säger Sofia Palmarsson.
Ingen rättighet för gravida att slippa jour
Sofia hade möjligheten att avsäga sig ytterligare jourtjänstgöring, men det är långt ifrån en verklighet för alla. Det finns en överenskommelse med landstingen som innebär att gravida läkare på egen begäran kan befrias från jourarbete på kvällar, nätter samt lördagar, söndagar- och helgdagar de sista 60 dagarna av graviditeten.
Därutöver finns även lokala kollektivavtal som innebär att gravida läkare kan befrias på egen begäran från kvälls-, nattarbete, helger under hela graviditeten.
I kollektivavtalet för landstingsanställda läkare påminns arbetsgivaren om jour- och beredskapsarbetets särskilda natur, och att arbetsgivaren därför bör beakta vilka möjligheter som finns för gravida att slippa jourarbete. Självklart ska inte gravida läkare fortsätta att arbeta jour om det innebär fara för barnet eller mamman!
– Jag skulle ha blivit mycket förvånad om någon hade reagerat negativt på att jag slutar med jourpass.
Man måste vara medveten om att det är en större påfrestning att jobba långa nattpass och att det inte fungerar i alla skeden av livet, avslutar Sofia Palmarsson.
Carina Järvenhag
Vill du dela med dig av din berättelse på TryggVård.se? Kontakta oss på Läkarförbundet erik.kjellin@slf.se.