Laura vill att fler donerar blodstamceller
Min viktigaste fråga Tobias änglar är en grupp läkarstudenter som arbetar för att sprida kunskap om Tobiasregistret. Varje dag drabbas någon i Sverige, och många fler runt om i världen, av en sjukdom som kan botas med friska blodstamceller. Registret matchar patient med lämplig givare i Sverige eller utomlands. I dagsläget finns drygt 230 000 registrerade givare, men ändå hittar 30% av patienter ingen matchande donator. För patienter med ursprung utanför Europa är den siffran ännu högre. Registret behöver växa för att ha möjlighet att hjälpa fler.
– Alldeles för många patienter hittar inte en matchande donator idag. Här har vi en stor möjlighet att informera våra nära och kära om möjligheten att gå med i Tobiasregistret för att fler liv ska räddas, säger Laura Johansson, grundare av Tobias änglar.
Matchade med en patient och blev inspirerad
Lauras engagemang för Tobiasregistret väcktes genom att hon själv anmälde sig till registret. Hon såg information om det på Instagram och tog steget. Ett par år senare fick hon ett mejl om att hon matchat med en patient. Matchningen bedömdes dock inte vara tillräckligt säker, men i processen fick hon inblick i vad det betyder för den som är donator och för patienten. Laura insåg att ett stort hinder är att det saknas kunskap om hur det fungerar.
”Jag upptäckte att även inom vården var det många som inte känner till registret, hur donationsprocessen ser ut, eller den enorma skillnaden det gör för patienter.”
– Det jättelätt att registrera sig och i många fall är det också enkelt att vara donator. Jag upptäckte att även inom vården var det många som inte känner till registret, hur donationsprocessen ser ut, eller den enorma skillnaden det gör för patienter. Här är inte resurser den största utmaningen, utan kunskapsbrist. Det kan vi ändra på!
Vill uppmärksamma frågan genom en gala
Laura läser termin 9 på läkarprogrammet. Tanken på att bli läkare väcktes tidigt. Om någon slog sig på fotbollsplanen sprang Laura gärna fram och tog hand om den som gjort illa sig. Detta i kombination med intresset för att klura på lösningar till utmanade problem gjorde att läkaryrket lockade.
Tillsammans med en kurskamrat tog hon initiativ till Tobias änglar för att sprida kunskapen om registret. De har hållit i venprovtagningsworkshops och föreläst för studenter på Karolinska.
Den andra november arrangerar Tobias änglar en gala i Stockholm för att uppmärksamma frågan. Under galan, som genomförs i Vinterviken i Alfred Nobels gamla dynamitfabrik, kommer bland annat givare och mottagare att intervjuas. Det kommer också att delas ut priser och bjudas upp till dans.
”Det långsiktiga målet är att alla inom sjukvården ska känna till registret och sprida ordet.”
– Det långsiktiga målet är att alla inom sjukvården ska känna till registret och sprida ordet. Med galan vill vi nå olika professioner inom vården och visa att det går att göra skillnad. Mycket annat är svårt att påverka och kostar pengar – här handlar det om att öka kunskapen.
Här kan du passa på att beställa biljetter till Tobiasgalan och säkra en fantastisk kväll med ett livsviktigt ändamål
Om Tobiasregistret
Registret startades 1992 av föräldrarna till Tobias Storch som avled 17 år gammal i väntan på en passande donator.
Tobiasregistret matchar patient med lämplig givare i Sverige eller utomlands. Registret har ett nationellt uppdrag för Sveriges sjukvård, och ägs av Region Stockholm.
Varje dag drabbas någon i Sverige, och många fler runt om i världen, av en sjukdom som kan botas med friska blodstamceller. Men 30 procent hittar aldrig en match. I dagsläget finns drygt 230 000 registrerade givare i Tobiasregistret men registret behöver växa för att ha möjlighet att hjälpa fler. För att gå med i registret behöver man vara frisk och mellan 18-35 år.