”Bättre arbetsmiljö avgörande för att göra läkaryrket mer attraktivt”

Nadia Jarkas påbörjade sin läkarutbildning i Syrien. Efter att på två år lärt sig svenska började hon på termin fem på läkarprogrammet i Sverige. Idag är hon färdig läkare.

När jag kom till Sverige var jag helt inställd på att fortsätta att studera till läkare. I början av mina studier kunde jag inte föreställa mig att jag skulle arbeta i ett annat land där människor talar ett annat språk. Det blev inte som jag hade planerat när jag fattade beslutet att bli läkare, men det blev väldigt bra.

Intresset för läkaryrket väcktes genom att det fanns läkare inom familjen. Särskilt stor påverkan på Nadias val hade en moster som hon tyckte mycket om, som var barnläkare. Nadia påbörjade sin utbildning i hemlandet, men hann inte avsluta den innan hon kom till Sverige. Här läste hon svenska i två år för att sedan återuppta studierna till läkare på termin fem.

Den största utmaningen för mig var de medicinska termerna. I och med att jag började min utbildning på arabiska så blev jag tvungen att lära om alla begrepp från grunden. Jag behärskade innehållet, men hade inte språket. Mina studiekamrater var till stor hjälp när jag skulle lära mig alla ord på svenska.

Nadia har precis avslutat sin AT på Södra Älvsborgs sjukhus och fått sin läkarlegitimation. Idag arbetar hon på en vårdcentral och hon överväger att fortsätta inom primärvården. Hon uppskattar särskilt att möta patienter i olika åldrar och från alla delar av samhället. Att arbeta i team tillsammans med andra professioner och att lära sig många olika saker är också något hon sätter värde på.

Jag har provat på olika delar av vården och olika yrken inom den, men allmänvården är omväxlande och det är stimulerande att möta många olika patienter. Innan jag kom till Sverige visste jag inte hur det fungerar här. I Syrien är privata mottagningar vanligare. Om man till exempel har ont i magen söker man i första hand privat och träffar en specialist direkt.

Det behövs fler medarbetare inom vården

När Nadia ska peka ut den fråga hon tycker är viktigast just nu tar hon upp bristen på personal och den påverkan det har på arbetsbelastningen och möjligheterna att ge en bra vård. Hon har varit med om att skriva ut patienter på grund av platsbrist som sedan kommer till akuten nästa dag.

Det är väldigt svårt att acceptera bristen på vårdplatser. Som läkare vill jag göra medicinska bedömningar och tänka på patientens bästa. Inte tänka på om det finns tillräckligt med platser.

”Det är väldigt svårt att acceptera bristen på vårdplatser. Som läkare vill jag göra medicinska bedömningar och tänka på patientens bästa. Inte tänka på om det finns tillräckligt med platser.”

Nadia menar att jobben inom vården behöver bli mer attraktiva för att fler ska söka sig till den. Arbetstider och arbetsmiljö är två områden hon tycker behöver förbättras.

Jag vill se en rörelse framåt, men jag upplever att villkoren på många sätt blir sämre. Vi förlorar många läkare som blir utmattade, sjukskrivna eller byter arbetsplats. Samtidigt är jag beroende av andra professioner för att kunna göra mitt jobb. Villkoren måste förbättras för alla inom vården.

Hon tror att de allra flesta som arbetar inom vården gör det för att de har valt det och gillar det. Men för att arbetet ska bli hållbart krävs en bra arbetsmiljö, tid för återhämtning och tid för privatliv.

Jag är lite trött på diskussionen om läkares löner. Lönen är viktig för mig, men jag har hellre en bra arbetsmiljö där det finns möjlighet att ge patienterna en bra vård. Jag upplever att många läkare idag lämnar yrket för att de saknar förutsättningar att hjälpa patienterna eller upplever dåliga arbetsvillkor, inte bara på grund av att ersättningen är otillräcklig.

Senaste nytt från TryggVård.se

6 av 10 läkare längtar bort

Risk för exitspiral. En undersökning från Läkarförbundet visar att 6 av 10 läkare överväger att byta arbetsplats, gå ned i arbetstid eller helt lämna läkaryrket, på grund av arbetsbelastningen. Undersökningen visar också att 1 av 7 läkare varje vecka tvingas skicka hem patienter som borde ha lagts in på grund av vårdplatsbrist.

arrow_forward Läs vår rapport: Läkares arbetsmiljö