Läkares arbetsmiljö präglas av stort ansvar, komplexitet, hög arbetsbelastning och etisk stress. Läkaryrket ska vara utmanande, men när trycket på vårdens personal blir för hårt ökar risken för misstag och patientsäkerheten äventyras. Vi ser att fler läkare drabbas av psykisk ohälsa och stressrelaterade besvär, att många upplever att en för hög arbetsbelastning som påverkar patientsäkerheten negativt och att en stor del av våra medlemmar går ner i arbetstid för att orka med sitt arbete.
Så kan vi inte ha det! Vi måste bryta trenden. Sambandet mellan arbetsvillkor och vårdkvalitet är tydligt – läkares arbetsmiljö är patientens säkerhet.
Kontinuerlig kompetensutveckling, rimliga arbetstider under hela arbetslivet och inflytande över arbetets organisering är förutsättningar för en god arbetsmiljö och en god, säker och trygg vård för patienten.
Läkarförbundet vill:
- Ingen ska bli sjuk av sitt jobb. Trenden med ökande sjukskrivningstal bland läkare måste brytas – Vi vill inte förlora en enda läkare till på grund av dålig arbetsmiljö. En tydlig koppling mellan förutsättningar och uppdrag är en förutsättning för en god arbetsmiljö för läkare.
- Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön, och för att kunna ta sig an utmaningarna i arbetsmiljön krävs att det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete på plats. Men anställda och skyddsombud måste i större utsträckning involveras för att få inflytande över arbetsmiljön. Det är i samverkan och dialog den goda arbetsmiljön skapas.
- Avsätt tid och resurser för kompetensutveckling. Läkarnas kompetens har en avgörande betydelse för hälso- och sjukvårdens kvalitet och säkerhet. Fortbildningen är därför en viktig del av utvecklingsarbetet inom vården. Alla läkare måste ges goda förutsättningar att ta till sig ny kunskap genom hela yrkeslivet.